Hovedsiden      Hvor vil dere reise?      Hvordan vil dere reise?       Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite? 

Reisemål

Norge

Norden

Europa

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Blåbæroppskrifter

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Blåbær er som kjent proppfullt av sunne næringsemner og smaker helt fortreffelig, både med melk på, blandet med yoghurt og i smoothies. For å bevare sommerminnene lengre er det en god idé å lage blåbærsyltetøy og kanskje også blåbærsalt. Jeg har testet ut flere forskjellige blåbærsyltetøy – for å bruke minst mulig sukker samtidig som det smaker best mulig.

Familiens blåbærfavorittsyltetøy består av følgende:

2 liter blåbær
6 dl sukker
1 vaniljestang (du kan også bruk 2 ts vaniljesukker, men det er best med vaniljestang)

Rens og skyll bærene, og ha dem i en kjele.
Kok opp og la dem koke i fem minutter, rør om av og til.
Snitt vaniljestangen og ta ut frøene.
Rør  i sukkeret, vaniljefrøene og legg i den snittede vaniljestangen - kok opp igjen.
Ta bort skummet og la det kjølne i ca. 15 minutter.
Ta opp vaniljestangen. Hell opp i rene, varme glass.
Oppbevares kjølig, fortrinnsvis i kjøleskapet.

Hvis du ønsker lengre holdbarhet på syltetøyet kan du bruke syltsukker (som er tilsatt pektin) istedenfor vanlig sukker.

Favorittblåbærsaften

Denne saften smaker utrolig godt, men et tips er å plukke bærene med bærplukker, for siden bærene helles gjennom sammensydde kjøkkenhåndklær/silepose så spiller det ikke så stor rolle om det er med et blad eller to. Dessuten synes jeg det blir lite saft i forhold til mengden bær og da føles det bedre om plukking har gått raskere enn når dere håndplukker.

2,5 liter blåbær
6 dl vann
5 dl sukker
1 vaniljestang (du kan også bruk 2 ts vaniljesukker, men det er best med vaniljestang)
Skyll bærene og la dem renne av
Kok opp vannet i en kjele og legg i bærene
Kok på svak varme under lokk i ca. ti minutter
Klem bærene mot kjelekanten slik at du får ut mest mulig saft. Sil bærene gjennom en silpose.
La saften renne gjennom sileposen, gjerne en hel time.
Mål opp saften og ha den tilbake i kjelen (som har blitt rengjort i mellomtiden). Snitt vaniljestangen og ta ut frøene. Rør ned sukkeret, vaniljefrøene og den snittede vaniljestangen. La saften koke opp igjen, slik at sukkeret løser seg opp. Ta bort skummet og ta opp vaniljestangen.
Hell opp i rene, varme flasker og sett på kork. Oppbevares kjølig, fortrinnsvis i kjøleskapet.

Et tips jeg lærte meg av Lars Barmen på et kokkekurs var å legge brukte vaniljestenger i en plastboks med melis. Da blir fuktigheten trukket ut og vaniljestangen kan brukes på nytt. Dessuten blir melisen etter hvert til supert vaniljesukker.

Av Wenche Aale Hægermark
 

 

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Nike Huarache Mens Shoes,Nike Air Jordan Sky High OG Shoes,Nike Air Max 1 Ultra SE Shoes,Nike Air Max 2016,2017 Nike Air Max,Nike Air Max 90 Mid
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
 Google