Hovedsiden      Hvor vil dere reise?     Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

Norden

- Sverige

- Västra Götaland

- Bohuslän

Europa

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriesenter

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Trivelige øyer langs Bohuslänkysten

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Langs Bohusläns kyst er det tusenvis av vakre øyer, som viser seg fra sine beste sider på deilige sommerdager. Mellom Kosterøyene; et kjent og kjært sted for mange nordmenn, i nord og Hönö i sør er det mengder av ikke-landfaste ”smultronställen”.

Koster
Nord-Koster og Syd-Koster er de to hovedøyene blant Kosterøyene, som også består av hundrevis av små holmer og skjær. Øyene kan nås, foruten med egen båt, med passasjerferjer fra Strømstad. Og, de rundt 300 året-rundt-innbyggerne bor lengst vest av alle i Sverige. I sommermånedene kommer det langt flere hit, og hvis dere skal overnatte lønner det seg å booke i god tid, for selv om det er mange overnattingsalternativ er det ofte helt fullt i høysesongen.

Det meste av øyene er naturreservat, med en spesiell og vakker natur. I havet omkring øyene er det mye skalldyr, som gjerne står på menyen på øyas spisesteder, eller kan kjøpes i fiskebutikkene. Syd-Koster, som er den største øya er ca. 8 km² og doblet så stor som Nord-Koster. Mellom de to øyene går en kabelferje som er bemannet i høysesong, ellers er det lokalbefolkningen som styrer den.

På Syd-Koster er det flere fine store badestrender, både i Rørvik (Ekenäs) og ved Kilesand, og mange koselige turstier. En annen fin måte å se seg rundt på øya er med sykkel, som dere kan leie flere steder. Det gjelder imidlertid å se opp i trafikken, for selv om det ikke er mange biler på øyene, er det atskillige trehjulede ”flatmopper” med lasteplan, og disse kjører så fort det går.

Den beste måten å se Nord-Koster er til fots. Her er naturen mer variert og kupert enn i sør, med klappersteinfelt fra istiden, fine badestrender, heder og små skoger. Det er flere koselige små hyttesamfunn og fra øyas fyr kan dere skue langt utover både hav og land. En annen vakker øy i Kosterarkipelaget er Ramsö, der det finnes flere sandstrender, et tjuetalls sommerhus og en liten gjestehavn.

Ønsker du å vite mer om øyene, om for eksempel spisesteder, overnatting eller aktiviteter som for eksempel selsafari; se nettstedet til Kosters Företagareförening; kosteroarna.com

Väderöarna
Denne øygruppen består av hundrevis av øyer, holmer og skjær og kalles Vesterhavets perle. Dette er Sveriges vestligste utpost, og det kan være temmelig værhardt. Selv om stedet har flest soltimer i Sverige, så blåser det også mest. Her finnes spesielle blomster, samt flokker av fugler og sel og mange av øyene er del av et fugle- og selreservat, så det er ikke lov å komme nærmere enn 50 meter fra land (store deler av året).  På de tre hovedøyene; Storö, Väderöbod og Hamnerö har det bodd fyrvokter- og losfamilier tidligere, og husene står her fortsatt. I dag finnes det et pensjonat på Storö og har dere ikke egen båt kan dere benytte båttransporten fra Fjällbacka, som ligger 13 km øst. Storö har også to gode havner. Undervannsmiljøet rundt Väderöarna er spesielt og spennende, enten dere dykker eller vil titte på utstillingen og akvariene til Prosjekt Väderöarna.

Malmön
Malmön ligger vest for trivelige Smögen og er et av Bohusläns eldste fiskeleier. Her stod det sjøboder for så lenge som 500 år siden. Likevel; klippeøya er bygd opp rundt steinbrytingsindustrien, som pågikk helt til 70-tallet, og overalt på vestsiden av øya kan dere se steder der store steinstykker er hugget ut av fjellet. Tidligere het øya Bohus-Malmön og en del bruker fortsatt dette navnet.

I dag har øya rundt 300 innbyggere, mens det i sommermånedene kommer tusenvis av feriegjester hit, mange av dem trives på badeplassene og sandstrendene. Båtfarende legger gjerne til i den store og moderne marinaen, mens andre kan ta bilferjen (gratis) som går hver halvtime.

Käringön
Et av Sveriges mest genuine fiskevær ligger på Käringön. Her har det bodd fiskere siden 1500-tallet, og på museet Fiskarstugan kan dere få vite mer om hvordan fiskerfamiliene levde i gamle dager. I dag er det nesten 100 fastboende på øya, men fordi fisket i dag ikke lengre er like stort som tidligere, jobber mange i turistnæringen. Dessuten finnes det en østersfarm her.

Denne lille koselige øya, som sender tankene til Saltkråkan, ligger utenfor Orust og derfra går det ferje hele året. Om sommeren går det ferjer fra flere steder. Det finnes ingen biler på øya, som ikke har veier bygd for motorkjøretøy og selv for å sykle kreves det spesialtillatelse. Kommer dere med egen båt, så kom tidlig på dagen for selv om havnen har 135 gjesteplasser blir disse raskt fylt opp. Og det er ikke rart at øya er populær. De fine badeplasser med viker og svaberg, koselige hus og sjøboder gjør øya til en virkelig idyll. Øya har en av Sveriges mest kjente restauranter Petersons Krog, som har spesialisert seg på sjømat (her bestiller mange bord fra år til år), og i den gamle prestegården ligger en superkoselig kafé.

Øya har også flere overnattingssteder, bl.a. et nytt konferanseanlegg, men vær tidlig ute med å booke sommeropphold, det blir nemlig fort fullt. Vil dere vite mer om enten overnatting, aktiviteter og spisesteder ta en titt på nettstedet karingon

Åstol
Åstol er en liten bilfri klippeøy like nord for Marstrand, med rundt 200 fastboende og mange sommergjester. Midt på øya er det en trivelig park. I vest ligger barnebadet med vannsklie og saltvannsbasseng. Her som på de andre øyene i Bohusläns skjærgård byr spisestedene på deilig sjømat , selv om fisket heller ikke her er like viktig som det var tidligere. Andre spesialiteter i matveien er eggost, åstolskake og røkt fisk i mange varianter. Kommer dere med egen båt, kan dere legge til i den trivelige og lune havnen, ellers kan dere ta ferje fra Rönnang.

 

Öckeröøyene - øyene i Göteborgs nordre skjærgård
De trivelige øyene Grötö, Hyppeln, Rörö, Kalla-Knippla, Hälsö, Fotö, Björkö, Kalvsund, Öckerö og Hönö ligger omtrent som perler på en snor i Gøteborgs nordre skjærgård. Akkurat som ellers langs Bohuslänkusten har øyene vakker natur, trivelige hus og sjøboder, koselige badeplasser og fine havner. Hvis dere ikke ankommer med egen båt, så går det (gratis) bilferjer fra Hisingen til Hönö og Björkö. Selv om det ikke er noen broer til fastlandet, er det flere broer mellom de forskjellige øyene. Hönö - lengst i sør - er den største øya og har både et fint fiskerimuseum med vikingskip, en labyrint og øyenes eneste gjenværende vindmølle.

 

Av Wenche Aale Hægermark 12. juni 2007

 

Tilbake til hovedsiden - Bohuslän

 

 


 

Flere reportasjer og reisebrev fra Bohuslän

- Nyttig informasjon og gode tips for Kosterferie
 

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Nike Air Huarache Run Ultra chaussures de tennis,Nike Air Jordan Sky High OG Chaussures,Air Max 1 Ultra SE chaussures de tennis,Air Max 2016 Chaussures,2017 Nike Air Max,Nike Air Max 90 chaussures de tennis
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
NIKE ROSHE RUN FLORAL SWOOSH,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT SHOES,NIKE ROSHE ZWEI,Nike Tanjun,NIKE ZOOM ASCENTION MEN,NIKE ZOOM KD 9
 Google