Hovedsiden      Hvor vil dere reise?     Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

Norden

- Danmark

- Bornholm

Europa

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

- Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Bornholm - et sykkelparadis for familier

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Bornholm er ingen spesielt stor øy, men rommer en hel masse. Her finnes  dramatiske klipper, bondelandskap og flotte sandstrender. Langs kysten ligger mange koselige fiskelandsbyer. Mens rundkirker og middelalderborger byr på spennende myter. Og; det finnes knapt noen bedre måte å utforske og oppleve øya enn fra sykkelsetet. Det er mengder av flotte sykkelveier, og turistkontoret har tatt frem en egen barnerute på drøyt 11 mil, der de beregner syv dager rundt omkring på øya. 


Med norske øyne er rutene lettsyklet og familier med barn fra rundt syv år kan beregne rundt fire-fem dager med effektiv sykling. Men legg gjerne til noen ekstra dager, slik at dere har tid til å se dere rundt, nyte badelivet, oppsøke spennende historiske steder og kanskje bruke en dag i fornøyelsesparken Joboland.

Det mest naturlig startpunktet for sykkelturer er Rønne (hit kommer dere enten med fly eller ferje fra Ystad (i Sverige) eller Køge (i Danmark). I Rønne, som er Bornholms største by, er det flere sykkelutleiefirmaer, Bl.a. finnes det et par større utleiefirmaer ved siden av turistinformasjonen.

Rønne - Sandvig/Allinge
En passende første etappe er fra Rønne til Sandvig/Allinge i nord. Distansen er nesten 30 km og går langs kysten, med fine strender der det kanskje passer å stoppe for en dukkert. Omtrent halvveis kommer dere til den lille fiskerbyen Hasle, der dere kan besøke et røkeri og smake på røkt sild (en bornholmer-spesialitet). Tilbake på sykkelen igjen går turen videre gjennom den vakre kystnaturen med klipper og små fiskerlandsbyer. Langs veien finnes dog en lang trapp med sykkelspor ved siden av, denne er det vanskelig å komme forbi med sykkelvogn. Noen kilometer før Sandvig dukker Hammerhus opp på en klippe ved havet. Hammershus var Nordens største middelalderborg og en av øyas mest populære severdigheter.

Etter Hammershus er det ikke lange veien til dagens mål Sandvig; en hyggelig badeby som har vokst sammen med sin tvillingby Allinge. I begge byene er det fine strender og fullt med liv og røre om sommeren. Den gamle bykjernen og den koselige havnen i Allinge er vel verdt en besøk.

Sandvig/Allinge - Gudhjem - Svaneke
Den neste etappen - enten dere har stoppet opp noen dager i Tvillingbyene eller syklet videre neste dag - går fra Sandvig/Allinge til Gudhjem og videre til Svaneke, totalt er turen 29 km. I begynnelsen går sykkelruten langs Bornholms riviera, og så videre gjennom et åpent landskap. Men den siste strekningen, inn til Gudhjem er dessverre ikke så barnevennlig. Her går sykkelveien sammen med bilveien. Inne i Gudhjem er det en del bakker. Hvis dere er interessert i historie og middelalderen er det en god idé å dele etappen i to, og overnatte i den idylliske fiskerbyen Gudhjem. Her holder nemlig Bornholm Middelaldercenter med skattejakt og massevis med andre spennende aktiviteter for familien. Et annet trivelig museum i Gudhjem er Landbrugsmuseet Melstedgaard, som viser livet på en gammel bornholmsk bondegård.

Etter Gudhjem går turen videre langs et vakkert bondelandskap, forbi korsvirkegårdene der bøndene har satt ut kasser med bær og grønnsaker som dere kan kjøpe ved å putte penger i et pengeskrin. Østerlars kirke; den største av rundkirkene fra Middelalderen kan være et spennende besøk. Deretter er det ikke så lenge til dere ser den lille, pittoreske havnebyen Svaneke foran dere. Nærmere en idealistisk by for barn er det vanskelig å komme, her finnes til og med en egen dropsfabrikk; Svaneke Bolcher. 6 km utenfor Svaneke ligger øyas store fornøyelsespark Joboland. Der vil nok de fleste barn gjerne tilbringe en dag ... minst ...

Svaneke - Dueodde
Mellom Svaneke og Dueodde er det ca. 20 km og omtrent midt i mellom passerer dere Bornholms nest største by; Nexø, som bl.a. har en flott sommerfuglpark. Dueodde er Bornholm største strand. Den er over en mil lang, langgrunn med kritthvit sand og opptil femten meter høye klitter i bakgrunn. Det er dags for en dag på stranden!!

Dueodde - Rønne
Mellom Dueodde og Rønne går sykkelvei nr. 10 langs kysten. Det er nesten 30 km lang og går forbi mange flotte strender. Hvis dere er interessert i natur, kan dere ta den lille omveien via den lille middelalderbyen Aakirkeby, for der ligger NaturBornholm - et opplevelsessenter med mange interessante aktiviteter knyttet til naturen. Et stykke nord og øst for Aakirkeby ligger skogen Almindingen - en flott og spennende skog. Fra Aakirkeby går sykkelveien til Rønne langs den gamle jernbanen, forbi Nylars rundkirke. Derfra er det ikke langt til målet Rønne - og kanskje en supergod hjemmelaget Bornholmis!

Av Wenche Aale Hægermark

 

 
  
 


Verdt å tenke på - noen praktiske tips

Nyttige planleggingstips for sykkelferien

En sykkelferie må planlegges, men absolutt ikke i detalj.  

Pakketips - hva skal dere ha med på sykkelferien?
Pakk riktig - det øker sykkelgleden

Viktige trafikkregler for syklister
Vis sykkelvett - lær syklistenes trafikkregler

Solvettreglene
Nyt solen - unngå å bli solbrent. 

Ekstra solvettreglene - for barn og unge
Barn får ofte mer sol enn voksne, så beskytt dem ekstra godt.

Fototips
Lær å ta bedre bilder

Vi har samlet enda flere nyttige tips og gode råd.

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Yeezy 350 Boost V2,Adidas Yeezy 750 Boost,Adidas Zestra Chaussures,Nike Air Force 1 07,Air Force 1 Flyknit Chaussures,Air Force 1 Mid 07 Chaussures
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
NIKE HYPERVENOM PHELON TF,NIKE INTERNATIONALIST WOMEN CHAUSSURES,NIKE KYRIE 3,NIKELAB AIR ZOOM LWP,NIKE LEBRON 13 NIEDRIG,NIKE LEBRON 14
 Google