Hovedsiden      Hvor vil dere reise?     Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

Norden

Europa

- Bosnia-Hercegovina

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Bosnia-Hercegovina

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Bosnia-Hercegovina er et ganske lite land med mange fjell. Det ligger i Sørøst-Europa; vest på Balkanhalvøya. Bortsett fra en liten kyststripe på drøyt 20 km mot Adriaterhavet er landet helt omkranset av andre land.

Kroatia ligger både nord for, vest for og delvis sør for Bosnia-Hercegovina, mens Serbia ligger nordøst og Montenegro sørøst. I nord ved de Dinariske Alpene ligger den store Posavinasletten der mange av landets jordbruksprodukter dyrkes.

 

Bosnia-Hercegovina er vakkert og variert land. Her er lange, flate sletter med mange elver, stupbratte fjell med høye tinder, grønne åser og trivelige byer med orientalske trekk fra den osmanske tiden. Sarajevo og Mostar er de mest populære byene. Det høyeste fjellet; Maglic 2386 m.o.h., ligger i nasjonalparken Sutjeska. Fuglereservatet og nasjonalparken Hutovo Blato er med på Unescos verdensarvliste, og er populær blant barnefamilier.

Det er mange triste minner fra krigen mellom 1992-95. I byene kan dere se skuddhull i husveggene og flere gravplasser. I den vakre naturen finnes det fortsatt miner noen steder, og det er nødvendig med gode kart før man begir seg på ut på tur i slike områder.

Innbyggerne er stolte over de fine broene sine og landet kalles også De tusen broer land. Den mest kjente broen er Stari Most, som er blitt et fredssymbol. Broen ble bombet under krigen, men er heldigvis blitt bygd opp igjen - sammen med den koselig markedsplassen. 

Bosnia-Hercegovina har tre offisielle språk (bosnisk, kroatisk og serbisk),tre folkegrupper og tre religioner. Det er delt i to uavhengige deler med hver sin president, regjering og storting:
- Føderasjonen Bosnia-Hercegovina: Her bor det hovedsaklig bosnjaker og kroater. Men det blir stadig flere serbere. De flytter tilbake til hjemmene fra før krigen. Antall innbyggere er rundt 3 millioner og de fleste bruker det latinske alfabetet. Sarajevo, som også er hovedstad for hele landet, er største by og hovedstad i føderasjonen. 
- Republikken Srpska: Her bor det omtrent 1,6 millioner mennesker og de fleste er serbere og mange bruker det kyrilliske alfabetet, som også brukes i Russland. Byen Banja Luka er den største byen og regnes som Srpskas hovedstad. 

Bosnjakerne er den største folkegruppen i landet, og de er gjerne sunnimuslimer (den minst strenge av muslimretningene). Kroatene er oftest romersk-katolske mens serberne er ortodokse kristne (som i Russland).

 


                                     
                          
 

 

 

  

 

Mostar

Mostar har fått navnet sitt etter den kjente broen Stari Most, og er med på verdensarvlisten til Unesco. Byen regnes som hovedstaden i Hercegovina, og er en av Balkans eldste byer.

Neum

Dette er landets eneste kystby og en populær turistby. Det er ganske mye billigere enn i nabobyene i Kroatia. Så mange innbyggere derfra reiser til Neum for å handle.

 Kilde: Wikipedia

BOSNIA-HERCEGOVINAS KANTONER/REGIONER

Føderasjonen BosniaHercegovinas kantoner:
1. Una-Sana
2. Posavina
3. Tuzla
4. Zenica-Doboj
5. Bosnisk-Podrinje
6. Sentral-Bosnia
7- Hercegovina-Neretva
8. Vest-Hercegovina
9. Sarajevo
10. Vest-Bosnia

Republikken Srpskas regioner:
1.Banja Luka
2. Bijeljina
3. Doboj
4. Foca

5. Sarajevo-Romanija
6. Trebinje
7. Vlasenica

Kilde: Wikipedia

 

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Nike Air Max 90 Ultra 2.0 Flyknit,Nike Air Max 90 Chaussures,Nike Air Max 95 chaussures de tennis,Adidas Yeezy 350 Boost V2 Shoes,Adidas Yeezy 750 Boost Shoes,Adidas Zestra Shoes
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
 Google