Hovedsiden      Hvor vil dere reise?     Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

- Oslo

Norden

Europa

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Langs Nøklevann og Ljanselva

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Ljanselva sørøst i Oslo, strekker seg fra Nøklevann i Østmarka til Fiskevollbukta ved Oslofjorden.
Her finnes en av Oslos best bevarte elvedaler og mange minner fra gamle dager.


Langs elven (som er rundt 13 km lang) ligger både gamle herregårder, husmannsplasser, sagbruk, mølle, kruttverk og urskog. Tidligere var det mye laks i elva og ikke minst var det populært å lete etter perler, for nettopp her dannet elveperlemuslingene sine perler! Det siste årene har elva blitt renset og det er på ny satt ut fisk. Så dere kan fiske etter f.eks. ørret og gjedde. Langs med elva trives det også fugler og mange andre dyr, og ikke minst massevis med vakre blomster og trær.

Hele veien fra Rustadsaga til Fiskevollbukta er det en merket kultursti. Så turen egner seg for mange flotte, familievennlige fotturer også. Ikke alle strekningene langs elva egner seg for sykling. Spesielt ikke deler mellom Leirskallen og Hauketo. Her er det gunstig å velge mindre veier på Munkerud og så Ekebergveien (eventuelt også den bratte Ljabrubakken) ned til Ljabru. 

Nøklevann
Nøklevann, som tidligere var drikkevannskilde, er et populært friluftområde med flere fine fiske- og badeplasser. Husmannsplassene rundt vannet ble revet da vannet ble drikkevannskilde, men dere kan fortsatt se restene etter dem. Litt avhengig av hvor langt dere vil sykle, så kan dere starte på forskjellige steder langs vannet (hele rundturen er drøyt 8 km). Dere kan f.eks. begynne ved Bogerud, og derfra til Rustadsaga og videre nedover elva. Vil dere derimot se mer av Nøklevann, kan dere starte ved Ulsrud/Østmarksetra, sykle opp til Sarabråten (herfra er den bare en kort avstikker til klatrefeltet Hauktjern) og så sørover mot Rustadsaga. Hele veien rundt vannet er fin og barnevennlig å sykle på. Det eneste er at det kan være vanskelig å sykle sikksakk mellom turgåerne.

Fra Rustadsaga til Skullerudkrysset
Ved Rustadsaga er det sportstue med matservering - og geiter, killinger og høner. Herfra går turen videre mot Skraperudtjern. På denne strekningen har det blitt drevet både sagbruk (ved Rustadsaga), mølle og spinneri. Stien fra Rustadsaga ned til Skraperudtjernet er ganske bratt. Tjernet er et godt fiskevann (med fiskebrygge) og hele bunnen er faktisk dekket av sagflis! Dette er sagflis fra sagbruket som ble sluppet ut i elva. Herfra går veien videre til Skullerudstua og kafeen der, og videre nedover under to større broer (opp til Skullerud vannrenseanlegg og en T-banebro). Deretter kommer dere fram til Sagløkka; et opplevelses- og læringssenter for barn og unge. Her har barna fra skolene i nærheten bygget skigard og både Sagstua og Sagdammen har blitt bygd opp igjen. Ljanselva fortsetter videre på andre siden av E6 - under veibroen og gjennom rensedammen til Leirskallen.

Mellom Leirskallen og Hauketo
Ved Leirskallen lå det tidligere flere gårder og husmannsplasser. I dag er det populært å ta en pause ved tuntreet og ruinene etter Vestre Leirskallen. Her er det fin utsikt til elven og mulighet til å fiske ørret. Etter gården blir stien i skogen vanskelig å følge med sykkel. Det er bedre å følge Munkerudkleiva og så andre småveier på Munkerud ned til Ekebergveien. Likevel, det kan være spennende å sette fra seg syklene og ta bena fatt for en tur i skogen her. Den kalles Urskogen, og skogen blir ikke ryddet hvis trær faller ned, derfor vokser det flere spesielle planter, og mange dyr og fugler trives her. Her finnes f.eks. rådyr, grevling, rev og mink.

Ved Ljabru kommer dere til Ljabru Hovedgård, som i dag eies av Steinerskolen. Den bratte Ljanbrubakken (og Ekebergveien) var tidligere en del av Kongeveien, som var hovedveien mellom Christiania og Fredrikshald (Halden) fra 1600-tallet og 250 år fremover. Hauketo Gård, som ligger på høyden over Ljabrukrysset var tidligere en skysstasjon der de reisende fikk hvile og deretter uthvilte hester. Skyssen fungerte omtrent som drosjene gjør i dag. På tunet her står svalgangshuset, som er det eldste huset i hele bydelen og der de viktigste personene fikk bo. Det sies at til og med Karl 12. har overnattet her. Nå er svalganghuset pusset opp og brukes som bolig.

Fra Hauketo til Oslofjorden
Veien går videre via fotgjengerundergangen ved Hauketo togstasjon. Like etter kommer dere til den gamle Steinhvelvbroen. Ved Løkens smie (hvis dere velger Ljabruveien) går Ljanselva inn i en fjelltunnel. Ta deretter inn Kronveien. Mellom smia og Kronveien lå det tidligere en melmølle. Da denne brant ned ble det i stedet etablert en emballasjeskole der elevene lærte å lage esker o.l. av blant annet spon. Disse eskene skulle brukes til å eksportere bærproduktene som ble laget på husflidskolen i nærheten. I begynnelsen av Kronveien troner de nasjonalromantiske tømmerbygningene til Villa Sole. Denne første villaen på Ljanskollen ble bygget av arkitekt Carl Michalsen til den anerkjente dekorasjonsmaleren Halfdan Davidsen. Huset er i dag på Byantikvarens liste over bevaringsverdige hus.

Der Kronveien slutter går turstien videre ned til Liadalen og Leikvollen, forbi Sloreåsen slalombakke, kruttmøllen, husflidskolen og Ljansviadukten. Det lever mange forskjellige dyr, fugler og planter i Liadalen. Her finnes blant annet flere arter av hakkespetter og flaggermus. Kanksje kan dere også på øya på vår nasjonalfugl; Fossekallen. Ved Hallangerbanen ble elveleiet flyttet da Ljabrudiagonalen ble bygd og elva ble lagt i tunnel under Mosseveien. I tunnelen er det nå bygget en fisketrapp som har fått sjøørreten tilbake til elven. Ved å sykle/trille sykkelen over Herregårdsveien og gangbroen over Mosseveien, kan dere ta rundturen rundt nedre Ljanskollen, forbi flere fine plasser og frem til Hvervenbukta. Der den tidligere flotte herregården Stubljan lå.

På nettstedet til Miljøpark Ljanselva er det både et godt kart og mye annen interessant informasjon.

Tilbake til hovedsiden - sykkelturer

  


       


     

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale HægermarK
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Air Max 2016 Schuhe,2017 Nike Air Max,Air Max 90 Mid,Nike Air Max 90 Ultra 2.0 Flyknit,Nike Air Max 90 Turnschuhe,Nike Air Max 95 Turnschuhe
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
 Google