Hovedsiden      Hvor vil dere reise?      Hvordan vil dere reise?       Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

Norden

Europa

Afrika

Amerika

Karibia

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Flere fakta om Karibia - de karibiske øyene

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->


De rundt 7000 karibiske øyene deles opp i:
 De store Antillene:
- Cuba
- Hispaniola (øya som er delt i Den dominikanske republikk og Haiti)
- Jamaica
- Puerto Rico
og De små Antillene som består av 23 øyer og øygrupper

 

Tilbake til hovedsiden - Karibia ->
 


Kilde: Wikipedia
 

Innbyggerne og livet i Karibia i dag

Mange av innbyggerne i Karibia er etterkommere etter afrikanske stammer. Men rasene er blitt ganske utblandet, og mange har en mørkhudet og en lyshudet foreldre. Dessuten er det ganske mange etterkommere etter indiere og kinesere som kom hit som arbeidere etter at slaveriet ble forbudt. Selv om etterkommerne etter europeerne ikke er så mange, er det fortsatt disse som eier mye av jorden og fabrikkene. Av den opprinnelig befolkningen – indianerne er det ikke så mange igjen, bare noen tusen og de lever ofte i reservat.

Engelsk er det mest vanlige språket på øyene (ofte med særegne dialekter). Men på en del øyer snakkes det fransk, spansk eller kreolsk. Språket på øyene er ofte avhengig av det hvilket land som hadde kolonisert dem tidligere, og det gjelder religionen også: De tidligere britiske koloniene har gjerne en protestantisk befolkning, mens menneskene i de tidligere spanske og franske koloniene ofte er katolikker. Dessuten er rastafari en ganske stor religion på noen av øya – spesielt Jamaica.

I Karibia dyrkes det bl.a. sukkerrør og bananer, men turismen er den viktigste næringen mange steder. Foruten sin flotte natur og deilige klima er de karibiske øyene kjent for sin musikk og dans. Her oppstod både kalypso og reggae. Her ble musikkinstrumentet steelpans (trommer laget av oljefat) oppfunnet. Det skjedde i fattigkvarterene på Trinidad på 1940-tallet. I dag finnes det store orkestre som spiller steelpans.  

Slavenes etterkommere forteller fortsatt mange av de samme historiene som deres forfedre fortalte. Mange av dem handler om Anansi, som var halvt menneske og halvt edderkopp, og en av de viktigste gudene i Ashantimytologien. Anansi er lystig fyr som liker å lure andre, særlig menneskene. 
 

Historie

Det var indianerne som bodde på de karibiske øyene før Christoffer Columbus kom hit. Det var bodd mennesker på øyene i over 6000 år, og indianerne som bodde her var et fredelig folk. De var dyktige pottemakere og treskjærere og lagde vakre fargerike smykker. Etter hvert, for omtrent 800 år, siden kom det mer krigerske indianerstammer (carib-indianerne) og det er fra disse ordet kannibal stammer. Men vi vet ikke i dag om de faktisk var kannibaler. Christoffer Columbus og hans menn var de første europeere som gikk i land på øyene, og spanjolene de første som koloniserte øyene, deretter portugiserne og etter hvert andre europeiske land. I tillegg til at mange indianere måtte arbeide som slaver for europeerne, ble de smittet av europeiske sykdommer som de ikke tålte og mange døde. 1 1520 var indianerne nesten utryddet. Det var da man startet å frakte afrikanske slaver over Atlanterhavet.  

Det var etter hvert mange europeiske land som kjempet om makten over øyene. I første halvdel av 1600-tallet erobret både britene, hollenderne og Danmark-Norge flere øyer i Karibia. Dominica var det eneste øya der carab-indianerne beholdt kontrollen lenge (til 1784). Flere av øyene skiftet stadig eiere, ofte ved byttehandler mellom forskjellige europeiske land eller ved harde kamper. Flere av nasjonene brukte dessuten sjørøverne i kampene mot hverandre. På begynnelsen av 1700- tallet ble det fred mellom de europeiske landene som dermed fordelte øyene mellom seg. 

De fleste europeiske nasjonene satte de karibiske slavene fri i løpet 1800-tallets første halvdel. Slavene ble ofte erstattet med kontraktarbeidere fra Kina og India. På 1900-tallet overtok USA makten på mange øyene. De kjøpte f.eks. de tidligere danske jomfruøyene av Danmark i 1917. Fortsatt har flere av øyene i Karibia tilhørighet til europeiske land. I 1973 ble Caricom (Det karibiske felleskap) dannet av de fire nasjonene Barbados, Jamaica, Guyana og Trinidad og Tobago. I dag er femten av øynasjonene med i Caricom.

Tilbake til hovedsiden - Karibia ->
 

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale HægermarK
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

 

Friend Link:Adidas Yeezy 350 Boost V2 Sneakers,Yeezy 750 Boost,Adidas Zestra,Nike AF1 07,Air Force 1 Flyknit Shoes,Nike Air Force 1 Mid 07
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
NIKE AIR PRESTO ULTRA FLYKNIT,NIKE AIR PRESTO ULTRA FLYKNIT,NIKE AIR ZOOM ALL OUT,NIKE BLAZER MID MEN,NIKE CLASSIC CORTEZ MEN,NIKE CHUCK POSITE