Hovedsiden       Hvor vil dere reise?      Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite? 

Reisemål

Norge

Norden

Europa

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Bruk av kart og kompass

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Turer i skog og mark, blir mer interessante hvis dere tar med kart og kompass på turen. Her følger en kort innføring i bruken.

Kart
På alle kart er nord oppover, sør er rett ned, øst er til høyre og vest er til venstre. Det finnes en tegnforklaring i et av hjørnene som forklarer symbolene som er tegnet inn. Når dere skal bruke kart og kompass bør ikke målestokken ikke være mindre enn 1:50000, dvs at 1 cm = 500 meter. Kartene har ofte et rutenett der rutene er 2cm høye og 2 cm brede, og tilsvarer  1 km². Ved hjelp av rutenettet er det ganske lett å se omtrent hvor langt det er mellom to punkter (uten linjal). Kart som brukes til orientering har alltid høydekurver (markert med brune streker). Hvis det er tett mellom høydekurvene, så er det bratt. Og mellom hver høydekurve er det 20 høydemeter (altså en stigning på 20 meter).

 

Fargene på kartet gir viktig informasjon om terrenget. Grønt er skog, blått er vann, gult er dyrket mark og hvit er fjell. Hva fargene betyr kan dog variere fra kart til kart, så sjekk tegnforklaringen. Kart i målestokk 1:50000 viser også gode stier – sommerstier med grønt og vinterstier med rødt. .  

Kompass

Det finnes mange forskjellige kompassvarianter, men alle har en kompassnål, som oftest er den rød, og peker mot nord når den ligger helt vannrett. Et kompass har også et kompasshus med en gradeskive (som oftest er delt inn i 360
º) og dreieskive, samt marsjretningspil med evt. hjelpelinjer som peker i kompassets lengderetning.

Å ta ut kompasskurs.
Når dere er blitt kjent med kartet og kompasset, kan dere prøve å ta ut kompasskurs. Før dere gjør dette må dere vite hvor på kartet dere er (så nøyaktig som mulig) og hvor dere skal (også dette på kartet).

Still så inn kompasshuset på 0 grader, slik at nordpilen peker i samme retning som marsjretningspilen. Legg kompasset slik at kompasskanten går fra punktet dere skal gå fra (punkt A) til punktet dere skal til (punkt B). Drei kompasshuset slik at nordpilen ligger parallelt med meridianene på kartet (husk at nord er oppover). Hold kompasset helt vannrett, og snu dere så rundt til kompassnålen peker mot nord. Nå skal nordpilen og kompassnålen ligge oppå hverandre – og marsjretningspilen vil vise riktig vei og kartet er orientert. Det betyr at det som er foran dere på kartet, også er foran dere i virkeligheten Et orientert kart er utgangspunkt for all orientering.

Å velge vei
Nå er tiden inne for å velge vei i terrenget. Husk at det ikke alltid er slik at den korteste veien går raskest. Ofte kan det være raskere å gå dobbelt så langt på sti, enn å gå i vilt terreng. Det er jo ofte en grunn til at det finnes en sti. Dessuten er det både slitsomt og tar mye tid å gå i kupert terreng. Det er ofte raskere å gå på skrå oppover, enn å gå rett opp. Tenk på at det er distansen rett bortover som vises på kartet, ikke alt dere går opp og ned.

Lykke til og god tur!
av Wenche Aale Hægermark
 

 

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Nike Air Max 90 Ultra 2.0 Flyknit,Air Max 90,Air Max 95 Sneakers,Adidas Yeezy 350 Boost V2,Yeezy 750 Boost Schuhe,Adidas Zestra
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
 Google