Hovedsiden      Hvor vil dere reise?     Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

- Oslo

Norden

Europa

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Langs Maridalsvannet og Akerselva

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Akerselva starter ved Oset i Maridalsvannet og renner ned til Oslofjorden ved Bjørvika. Elva deler byen i to og kalles gjerne byens historieforteller. Oset er også et gunstig startsted for sykkelturen rundt innsjøen. Hit kan dere komme bl.a. med lokaltoget mellom Skøyen – Jar, og gå av på Kjelsås stasjon. Naturligvis kan dere også starte i Oslo Sentrum og sykle oppover Akerselva til Maridalsvannet.

Hvis dere synes turen blir for lang (turen rundt Maridalsvannet ca. 13 km og Akerselva drøyt 8 km), kan dere nøye dere med å sykle rundt Maridalsvannet eller kun langs elva. Da kan det være et godt tips å avslutte turen på Teknisk museum (ved Kjelsås, ikke langt fra Oset), som stiller sterkt i konkurransen om å være det mest barnevennlige museet i Oslo. Her er det alltid interessante og spennende utstillinger, og flotte familieprogram i helgene.

Rundt Maridalsvannet
Maridalsvannet er byens største innsjø og drikkevannskilde for de fleste av byens innbyggere. Turen rundt Maridalsvannet går gjennom et vakkert kulturlandskap, forbi koselige gårder, rødmalte gamle husmannsplasser, ruinene etter Margaretakirken, åkrer og blomsterenger. Ved Oset velger dere enten å starte med skogsbilveien på østsiden eller Maridalsveien på vestsiden. Det er mange fine rasteplasser langs veien og flere fine klatretrær.

Begynnelsen av elva
Tilbake ved Oset igjen fortsetter turen nedover langs Akerselva. Her starter Akerselva Miljøpark, med sitt fine elveløp. Langs elva er det en merket kultursti. Så turen egner seg for mange flotte, familievennlige fotturer også. Det historiske miljøet med elvas mangfoldige industri- og arbeiderhistorie er bevart og byr på mange interessante opplevelser. Det finnes turveier både på østre og vestre side av elva.

Gresslettene og kulpene ved den gamle husmannsplassen Grønvold er en kjær raste- og badeplass for familier, og ligger på motsatt side av elva i forhold til Teknisk Museum. Like nedenfor kulpene ligger Grønvoldterskelen som ble bygget for å gi kraft til fabrikkene nedover i elva. I dag brukes den som gangbru. Ikke langt herfra kommer dere til Frysja Brukskunstsenter, der mange flinke kunstnere holder til og selger verkene sine. Ved Brekkedammen er det populært både å fiske, raste og bade. Brekkefossen har blitt brukt til sager og møller i mange hundre år, og en som trivdes med å gå på tur i dette området var Peter Christen Asbjørnsen. Et stykke nedenfor fossen kommer vi til Stilla, kjent for sine tre badekulper: Guttene badet øverst i det reneste vannet! Så var det jentenes tur i nummer to og i den tredje fikk hestene vaske seg. I den trange Grandalen nedenfor Stilla trives flere forskjellige dyr og fugler blant de mange trærne og plantene.

Nydalen, Bjølsen og Sagene
Etter Grandalen kommer dere frem til Nydalen. I dette gamle industriområdet og i både gamle fabrikklokaler og nye kontorbygg holder nå mange av hovedstadens mediabedrifter hus. Der Nydalen slutter begynner Bjølsen og Heftyeløkka. Her finnes også mange tidligere fabrikker, der det har vært bedrevet forskjellige slags virksomhet. Den eneste større industrien som fortsatt ligger langs elva er Idun-fabrikken, som bl.a. lager gjær. Bjølsenfossen med Bjølsen Valsemølle er den villeste fossen i Akerselva. På nedsiden av fossen er det et bratt parkområde og Lilleborg Fabrikker. Deretter er dere nede ved Bentsebrua og Sagene, som har fått navnet sitt etter alle sagene som lå her i gamle dager. Sagene regnes som hovedstedet for den industrielle revolusjonen i Norge (på midten av 1800-tallet) med blant annet spinnerier, veverier og verksteder som Myrens verksted.

Hvis dere har lyst på en avstikker, kan dere besøke forminneforeningens fredete gård; Vøyenvollen. Om sommeren er det museum her. Det lille røde huset i Sandakerveien 2 regnes som huset til forfatteren Oscar Braatens godhjertede Hønse-Lovisa. I dag er det både kulturkafe, utstillinger, salg av bl.a. kunsthåndverk og flere morsomme aktiviteter på gang i huset.

Grünerløkka
Det var på Grünerløkka mange av tidligere tiders fabrikkarbeidere bodde. Her kan dere tråkke over Åmot bro; broen med den kjente inskripsjonen;
"100 MAND KAN JEG BÆRE, MEN SVIGTER UNDER TAKTFAST MARCH",
stod først i Åmot over Drammenelva, men ble flyttet hit i 1962. Nedenfor broen utvider elva seg, og her lå Christiania Seildugsfabrik. Da seildukfabrikken ble bygget var hovedbyggningen så stor at det var den neste største bygningen i byen - etter slottet. I dag huser bygget bl.a. Kunsthøyskolen. Et populært grønnområde er Grünerhagen med ballplass. Det er massevis med kafeer og  kulturformidlere som holder til langs denne delen av elva, og de setter sitt preg på bydelen, f.eks. arrangement i Cuba-parken og Jazzklubben Blå, i Brennerigata.

Nederst i elva
Den siste delen av Akerselva renner via Vaterland til Bjørvika. Her er deler av elva lagt under jorden. Men heldigvis blir stadig større deler åpnet igjen. Det nyeste parkanlegget er Vaterland Park, og det er igjen blitt mulig å ta seg med småbåt gjennom hele elva ned til fjorden.

Friluftsetaten har laget en super turguide for Akerselva, som dere kan laste ned herfra.

Tilbake til hovedsiden - sykkelturer

 

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale HægermarK
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
 Google