<

 

 

 

 Hovedsiden      Hvor vil dere reise?     Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

- Oslo

Norden

Europa

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Osloøyene

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->


 

 

 

 


Det er mange flotte øyer i Oslo fjordbasseng. Noen av dem er blitt en så naturlig del av byen at mange ikke tenker på dem som øyer engang. Det gjelder bl.a. Ulvøya, Ormøya og Bygdøy. Mens andre som Hovedøya, Gressholmen og Langøyene er populære bade- og utfluktsmål.

Det er kun på Langøyene det er lov å telte. På Bleikøya, Lindøya og Nakholmen er det små ”kolonihytte-samfunn”. Til flere av øyene kan dere ta båt fra Vippetangen, og på Sporveiens nettsider finnes rutetider.

 

Hovedøya
Av øyene dere kan besøke med rutebåt fra Vippetangen, så er Hovedøya den aller mest populære. Ikke så rart, for denne vernede øya er vakker og har mye å vise frem. Her finnes nesten 400 forskjellige plantesorter, og noen av dem finnes bare her. For eksempel Bakkekløveren som er Norges mest sjeldne blomst. Øya har også mange minner fra tidligere tider. Det er blant annet ruiner etter cistercienserklosteret som ble bygget for rundt 850 år siden, båtbyggeri, steinbrudd, kanonbatteri og krutthus. Naturhistorisk museum har satt opp  informasjonstavler ved de viktigste natur- og kulturminnene, og på deres nettsted finnes det massevis med interessant informasjon om øya.  Tidligere fantes et stort badeanlegg på øya, men på 50-tallet ble det nedlagt fordi Oslofjorden var så forurenset. Heldigvis er det annerledes i dag, nå er det bare å bade i vei på de fine badeplassene. Det er mange koselige hus, bl.a. en trivelig kafé og ved den tidligere kommandantboligen holder Arjuna Forteller- og dukketeater til. På Klosterkroa er det sommerkafé og ved den ene småbåthavna; Revierhavna ligger båtforeningens kro. Om sommeren kommer også sauene fra Bogstad Gård for å beite på øya og hjelper til å holde kulturlandskapet her ved like. På Friluftsetatens nettsider finner du nyttig informasjon om hvilke regler som gjelder på øya.  

Gressholmen
Dessverre for i alle fall barna er det ikke mange kaniner igjen på Gressholmen. Gressholmen hegner sammen med Rambergøya og Heggholmen, som opprinnelig var tre forskjellige øyer. Det er mange trekkfugler som tar en lengre pause her, så både Gressholmen og Rambergøya er naturreservat.

På Heggholmen fantes det tidligere et lite industrisamfunn med såpekokeri og maling- og lakkfabrikk. Mens Oslo første hovedflyplass lå på Gressholmen. I dag er det flere fine badeplasser, vakre Heggholmen fyr og ikke minst minneverdige Gressholmen kro.

Langøyene
Langøyene ligger i Nesodden, men eies av Oslo kommune, og er friområde. Det samme gjelder for de mindre øyene; Husbergøya og Skjærholmene. Langøyene var egentlig to mindre øyer, men fra begynnelsen av 1900-tallet ble sundet mellom øyene brukt som søppelfylling for Oslo kommune! Heldigvis merker vi ingenting til det i dag. Nå er stranda en populær badeplass og de store gresslettene er ypperlige for ballspill (her finnes både fotballmål og strandvolleyball). Dessuten: Langøyene den eneste av Osloøyene der det er lov til å telte. I sommersesongen er det kiosk som også serverer enkle varme retter.

De tre hytte-øyene; Bleikøya, Lindøya og Nakholmen har vært mye i media i vår. De har manglet offentlig toaletter, og nå blir det heldigvis ordnet; to stykk på Nakholmen og et på hver av Bleikøya og Lindøya. I sommeren vil de være midlertidige, og fra neste sommer blir de permanente. Dette vil gjøre det mer aktuelt også for dagsbesøkere å velge disse øyene.

Bleikøya
Bleikøya ligger like utenfor Sjursøya og innenfor Hovedøya. I tillegg til alle de 93 små hyttene finnes det en gammel fredet gård på øya fra 1700-tallet. Mange av de vakre buskene  og blomsterartene på øya ble hentet hit fra Sjursøya. Da den på ble sprengt ut, planert og gjort om til kai og havneanlegg for over 80 år siden.

Lindøya
På Lindøya er det 289 små hytter, noen større hytter på Privaten-området, det erverdige stamhuset og sommerbutikk midt på øya. Kort sagt et koselige lilleputtsamfunn. To av Osloferjenes ruter går hit, og i legger henholdsvis på vestsiden ved Romerbrygga og på østsiden ved Skyttebrygge (like ved Stamhuset). Det er flere hyggelige turstier på Lindøya. Dere kan gå rundt hele øya, på stier mellom de koselige hyttehagene og i den fredete skogen med kalkfuruer og mange spesielle og vakre blomster. Ved Parken er fint å spille ball og springe, her finnes også en minigolfbane og et kunstig tjern. Lindøya har ingen sandstrender, men det finnes flere populære badebrygger (f.eks. Kjøkkenodden i sør og Badestasjonen i sørøst.).

Nakholmen
Vest for Lindøya ligger Nakholmen; den tredje av hytte-øyene. Her finnes det 182 hytter og sommerbutikk. I tillegg til de koselige stiene rundt hyttehagene, er øya kjent for sitt rike fugleliv. Her finnes en sjøfuglkoloni og nesten ”tamme” sjøfugler. Det finnes ingen barnevennlig strand, men grønne sletter for ballspill. Det meste av øyas utmark er fredet; som geologireservat, på grunn av fossile bergarter.

Øyene med fastlandsforbindelse:

Bygdøy
De fleste som besøker Bygdøy tar turen via fastlandet, og tenker kanskje ikke på øya som en øy. I sommersesongen kan dere imidlertid velge å ta båten fra Aker Brygge. På Bygdøy er det massevis å finne på. Her finnes det flere familievennlige museum, vakker natur med mange fine turstier og sykkelveier (særlig i Kongeskogen) kongsgård, slott og flotte strender: Huk er en av byens beste badeområder og det nye Sjøbadet blir nok også populært. 

Hvilket av museene på Bygdøy som fenger mest er naturlig nok avhengig av interesser. Både Norsk Folkemuseum, Kon-tiki Museet, Vikingskiphuset, Frammuseet og Norsk Sjøfartsmuseum har utstillinger som passer for barn.

Ulvøya
Som så mange andre av øyene i Oslofjorden (og store deler av fastlandet rundt) så tilhørte Ulvøya klosteret på Hovedøya. Øya er kjent for planter som vanligvis bare vokser på langt sørligere breddegrader. Broen over til Ulvøya er en av de vakreste i Oslo, og et populært sted å fiske fra. Hvis dere ikke kommer med bil eller sykkel, så kan dere ta buss (85) fra jernbanetorget. På sørsiden ligger Sydstranda; et supert badeområde med både strand, svaberg, stupebrett, brygger, grillområdet og kiosk. Det er Ulvøya velforening som tar hånd om stranden så det koster noen få kroner å gå inn (20,-/10,-). Til gjengjeld har det inngjerdede området vakter, og det er rent og ryddig her.

Ormøya og Padda
Ormøya, ved Mosseveien, var tidligere en fritidsøy for rike Osloborgere. Men for fra rundt 100 år ble det vanlig å bo fast her. I dag finnes det både gamle, ærverdige villaer og rekkehus fra 70-tallet, park og badestender. På Ormøya ligger trolig Norges flotteste samfunnshus sveitserhus-kråkeslottet Villa Lilleborg, som drives av bl.a. velforeningen og kan leies til forskjellige arrangement. Øya har også en vakker liten kirke. Nord på Ormøya går det en flytebro over til den lille øya Padda - en fin tur. På Padda vokser det mange forskjellige slags blomster og det går en sti rundt den lille øya.

Malmøya og Malmøykalven
Malmøya er den største øya i Oslo, med mange egne tradisjoner. Koselige hus ligger ved smale veier (som det ikke er lov å parkere på). Broen over til Ormøya på bygget for drøyt 40 år siden. Når det er lavvann kan dere vasse ut til Malmøykalven sørvest på Malmøya, ved Solvik. Det vokser mange forskjellige planter på øyene, flere av dem er sjeldne og utrydningstruede. Så store deler av øyene er fredet. Den varierte berggrunnen er også en viktig anledning til fredingen. Her er det bl.a. mange fossiler (som det ikke er lov å ta med seg, det er heller ikke lov til å plukke blomster). Den idylliske øya har hatt besøk av flere kunstmalere, bl.a. Hans Gude. Det er flere fine badeområder på Malmøya; Malmøya syd, Solvik og Skinnerbukta (like ved Solvik campingplass). Siden det er vanskelig å finne parkeringsplass kan det være et godt alternativ å sykle eller ta bussen (nr. 85).


 © 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale HægermarK
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Nike Huarache Mens Shoes,Nike Air Jordan Sky High OG Shoes,Nike Air Max 1 Ultra SE Shoes,Nike Air Max 2016,2017 Nike Air Max,Nike Air Max 90 Mid
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
 Google