Hovedsiden       Hvor vil dere reise?      Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite? 

Reisemål

Norge

Norden

Europa

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Tips for små og store sommerskader

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Sommeren er dessverre også tiden for mange små og store skader. Her følger noen gode råd til hvordan dere kan forebygge skader og hva dere skal gjøre når ulykken er ute. Du kan dessuten lese separate artikler med tips mot reisesyke og sjøsyke.

Solens stråler
Barn merker naturligvis ikke selv når de blir solbrente, og i artikkelen
Ytterligere forholdsregler med barn i solen finner du nyttige tips til hva dere skal tenke på, på solrike dager. Om ulykken likevel er ute, og den røde solbrente huden eller soleksemen er et faktum kan du lindre smerten ved å smøre på noe avkjølende, som for eksempel yoghurt naturell, Aloe Vera, blanding av melk og vann 50/50 eller hydrokortison krem. Dessuten bør det brente områdene holdes utenom solen noen dager. Det kan være verdt å tenke på at det sies at man blir mindre solbrent jo mer fisk man spiser.

Brennmaneter
Norske brennmaneter er sjelden farlige, men like fullt svir det skikkelig å bli brent. Det beste er selvfølgelig å holde seg unna brennmanetene og svømme rolig bort fra dem hvis de kommer i nærheten. Vannfast solkrem innholder dessuten et stoff som holder brennmaneter på avstand, spesielt solkremene fra SunCare reklamerer med dette. Hvis skaden allerede har skjedd gjør som følger:
- Skyll det brente området i saltvann, kjøl huden, det reduserer smerten (en god idé er å ha med seg noen kjøleelement i kjølebagen eller legge et kjøkkenhåndkle rundt og holde det mot det brente området). Gamle kjerringråd tilsier at man kan smøre på yoghurt naturell eller Aloe Vera her også. Hvis det gjør veldig vondt kan den brente få en smertestillende tablett.

Flått
Det blir stadig flere flått og de finnes nå mange steder i Norge, særlig langs kysten der det er mye blandingsskog. Sjekk alltid dere selv og barna nøye hvis dere har vært i områder med flått. Undersøk også klærne, både på retten og vrangen. Flått kan være farlige fordi de kan spre smitte fra Borrelia-bakterien, som bl.a. kan gi hjernehinnebetennelse.

Hvis du ser en flått på noen så fjern den straks ved å trekke den rett ut. Enten med neglen, en pinsett eller flåttfjerner (selges på de fleste apotek). Flått som fjernes innen et døgn etter at de har festet seg fører nesten aldri til overføring av smitte. Men, hvis det er et rødt utslett rundt flåttbittet skal dere kontakte lege. Dette utslettet kan komme så sent som fire uker etter flåttbittet (så hold øye med slike bitt). Betente flåttbitt må nemlig behandles. Kontakt også lege ved feber, hovne lymfekjertler eller generell sykdomsfølelse.

Risikoen for at flåtten fester seg reduseres ved bruk av myggstift eller – spray. Disse kan kjøpes på apotek eller via nettbutikker, men sjekk for all del at den egner seg ømfintlig barnehud

Insektstikk
Mange insekter er glade i det søte. Så skyll hender og fingre etter at dere har spist noe søtt, og pass på at det ikke ligger noen og lurer i for eksempel brusflasken.

Det er ofte veldig vondt å bli stukket av bier eller veps. Se etter om brodden sitter igjen, og ta den i så fall bort, ha på litt kaldt vann, isbiter eller lokalbedøvende salve. Som vi foreldre kjenner til så gjør det alltid susen med et fint plaster. Dersom det oppstår allergiske reaksjoner eller noen er blitt stukket i munnen, på tungen eller halsen, så kontakt lege.

Selv om myggstikk sjelden gjør like vondt som bie- eller vepsestikk, er det den samme behandlingen som gjelder. Tenk på at mange myggstifter eller –sprayer er såpass sterke at de ikke egner seg for sart barnehud.

Fiskekroker

Hvis fiskekroken setter seg fast i huden, kan den være ganske vanskelig å få bort. Hvis den har satt seg fast i nærheten av øyene, i leppene eller halsen, reis til lege.

Gjør følgende når dere håndterer fastsatte fiskekroker selv:
- Skjær av fiskesnøret, bit av (med avbitertang) den delen av kroken som har mothake og trekk kroken ut tilbake samme veien som den kom inn. Sitter kroken så godt fast at du ikke får den ut, legg på kompresser rundt kroken slik at du kan bandasjere over kroken uten å pressen den dypere ned i huden. Dra så til lege.
- Vask og rens såret nøye og sett på plaster. Vær nøye med å rense såret, det kan lett bli betennelse. Da skal dere ta kontakt med lege. Sitter fiskekroken dypt i huden kan det være aktuelt med stivkrampevaksine.

Huggormbitt

Huggormen er den eneste giftslangen som lever i Norge, og selv om et bitt ikke er livsfarlig for normale voksne mennesker, så kan det gjøre veldig vondt. Barn, eldre og syke bør iallefall oppsøke lege så fort som mulig.

Vanligvis ser man to små bitemerker med 3-9 millimeters mellomrom. Hvor alvorlig bittet er, er vanskelig å vite. Det avhenger av hvor man ble bitt og hvor mye gift som ble sprøytet inn. Noen ganger kommer det ikke inn gift i det hele tatt og da får man ingen reaksjon. Ellers kommer symptomene vanligvis raskt, og de vil være smerte, blåaktig hevelse rundt bittet, magesmerter og/eller oppkast. I mer alvorlige tilfeller kan det oppstå reaksjoner som svimmelhet, hevelser over hele kroppen, intense magesmerter og oppkast/kvalme, pusteproblemer, hjertebank og lavt blodtrykk.

Så dersom noen blir bitt av huggorm gjør følgende:
- Den som har blitt bitt skal være stille og roes ned, fordi giften sprer seg fortere ved bevegelse.
- Kroppsdelen der bittet finnes skal holdes stille og høyt.
- La bittet få være i fred, verken bandasjer, kjøl eller varm det.
- Ring lege.

Med på sommerferien bør også et reiseapotek være.

av Wenche Aale Hægermark
 

 

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Google

 

 

 

 

 

 

 

Friend Link:Nike Air Max 90 Ultra 2.0 Flyknit,Nike Air Max 90 Chaussures,Nike Air Max 95 chaussures de tennis,Adidas Yeezy 350 Boost V2 Shoes,Adidas Yeezy 750 Boost Shoes,Adidas Zestra Shoes
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index