Hovedsiden      Hvor vil dere reise?      Hvordan vil dere reise?       Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite? 

Reisemål

Norge

Norden

Europa

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

God samvittighet på tur

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Til tross for klimaendringer og dystre CO2-fakta, reiser vi som aldri før. Etter en elendig sommer i Sør-Norge er det rekordpågang av solhungrige nordmenn som vil sørover, melder Adresseavisen.

Vi slutter ikke å reise før vi må. Da kan vi i det minste oppføre oss skikkelig når vi ferierer. Sunt folkevett burde kanskje holde, men utallige organisasjoner har sett seg nødt til å informere oss. Selveste FN vedtok i 2001 en resolusjon om «Global kode for etisk turisme», etter en resolusjon om samme tema vedtatt av World Tourism Organization (UNWTO). Her følger noen råd for å være en god turist:

Før du reiser

- Gled deg og forbered deg. Hent informasjon om reisemålet. Lær noen ord på språket, vær sikker på hva som er høflig – og hva som ikke er det angående måter å hilse på, kleskoder, måltider.
- Fjern så mye emballasje du kan hjemme, så slipper vertslandet å kvitte seg med din plastinnpakning.
- Tenk gjennom transportvalgene: Kan du ta tog i stedet for å fly? Må du fly, vurder frivillig klimaavgift.

Hvor skal du bo

Undersøk hvordan turoperatøren og hotellet du vil bo på forholder seg til miljøendringene. Stadig flere reiselivsbedrifter støtter ulike miljøsaker og opplyser om det. Spør om bruk av lokale guider, om lokalbefolkningen er representert i ledelsen, er blant de ansatte. Får de mulighet til videre opplæring og avansement? Holdes turistgruppene på lavest mulig antall for å avgrense påvirkningene på miljø og lokalsamfunn? Har de en «grønn» innkjøpspolitikk? Samarbeider de med lokale myndigheter?

På feriestedet

Vær åpen! Noe kan synes merkelig for oss, men er normalt for dem som bor der. Vår vestlige væremåte er ikke alltid det eneste rette. Snakk med folk som bor på stedet. Kle deg respektfullt. Ikke provoser med mye naken hud i konservative kulturer.

På hotellet

Strøm og vann er knappe ressurser stadig flere steder i verden. Dusj raskt fremfor å fylle opp badekaret. Slukk lys og slå av elektriske apparater når du ikke bruker dem. Bruk håndklær og sengetøy mer enn én gang.

Mat og drikke

Spis på lokale restauranter, der er muligheten størst for at de bruker lokale råvarer og du støtter lokal økonomi. Oppsøk lokale barer fremfor å henge i den kontinentale baren på hotellet. Praten går lettere på små lokale samlingssteder.

Sightseeing

Spør ansatte på hotellet ditt om hva du bør se og gjøre. Bruk lokale guider. Gå til fots, lei sykkel og ta lokalbussen fremfor å ta taxi hit og dit. Velg utflukter i regi av miljøbevisste arrangører.

Shopping

Kjøp helst lokalproduserte varer. Bruk vett hvis du pruter. Å oppnå laveste pris for deg kan bety rent tap for selgeren. Kjøp aldri varer produsert av truede dyre- og plantearter, inkludert skinn, kroppsdeler, skilpaddeskjell, elfenben og korall. Ikke bare er det straffbart, men du bidrar til å opprettholde markedet for krypskyttere og rovdrift.

Tigging

Ikke gi penger til barn som tigger, det kan bidra til at de blir tiggere hele livet. Å gi penger til et prosjekt, helsesenter eller skole er mer konstruktivt.

I naturen

Besøk nasjonalparker og naturreservater, de er avhengige av godt besøk og inntekter for å fortsette vernearbeidet og kan også føre til beskyttelse av ytterligere områder. Følg merkede stier og veier, så unngår du unødig slitasje. La ville planter stå, ikke mat dyrene. Ta med deg søppelet ditt, ikke etterlat spor i naturen.

Dykking

Ta aldri på koraller. Dykker og snorkler du uten hansker, viser du at du helst unngår å ta på korallene. De er levende og svært sårbare. Plukk aldri med skjell eller biter av dem. Selv om de er døde, er de viktige brikker i økosystemet.

I 2020 er den totale turiststrømmen i verden anslått til 1,6 milliarder. Bare i løpet av de fire første månedene i år økte verdensturismen med over seks prosent til 252 millioner, 15 millioner flere reisende sammenliknet med samme periode i fjor. Og 220 millioner mennesker i verdens største servicenæring står klar til å betjene oss.

Kilde: Adressa.no
 

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Google
Friend Link:Yeezy 350 Boost V2,Adidas Yeezy 750 Boost,Adidas Zestra Chaussures,Nike Air Force 1 07,Air Force 1 Flyknit Chaussures,Air Force 1 Mid 07 Chaussures
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index